Rolf Wortelboer – Solarvation – Lelystad (102.000 panelen)

Zonnepark Solarvation omvat een uitgestrekt gebied van 28 hectare in Lelystad, waarop maar liefst 102.000 grondgebonden zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit zonnepark is ontwikkeld op het terrein van WUR als vervanging van verouderde proefboerderijen. Rolf Wortelboer, projectmanager bij Solarvation, schakelde Schoonmans in voor professionele zonnepanelenreiniging op advies van de onderhouds- en beheerpartner van Solarvation.

“Onze onderhouds- en beheerpartner waarschuwde dat vervuilde zonnepanelen op de lange termijn efficiëntie verliezen. Schoonmans heeft het zonnepark professioneel gereinigd.”

Omgevingsinvloeden

“Wij hebben een gedeelte van onze zonnepanelen langs een singel liggen, naast een kippenbedrijf. Hierdoor raakten de zonnepanelen behoorlijk vervuild” begint Rolf. “Onze onderhouds- en beheerpartner waarschuwde dat dit op de lange termijn invloed zou kunnen hebben op de efficiëntie. We wilden de zonnepanelen preventief laten schoonmaken voordat er verdere problemen zouden ontstaan”. Schoonmans heeft dit deel van het zonnepark professioneel gereinigd.

Professionele aanpak

“Ik ben onder de indruk van het materiaal dat Schoonmans gebruikt. Schoonmans werkt continue aan het verbeteren van zijn apparatuur en technieken. De aanpak is professioneel, met veel zorg voor het reinigingsproces en het behandelde materiaal.
Met de concurrerende prijs die Schoonmans bood, de heldere communicatie en professionele aanpak, zou ik zeker opnieuw met hen samenwerken.”

Behoud van zonnepanelen

Op een akkerbouwbedrijf vervuilt een PV-installatie vooral door de aanwezigheid van stof, afkomstig van bijvoorbeeld aardappelen of uien. Dit stof zorgt niet alleen voor een lager rendement, maar het is ook een broedplaats voor korstmossen. Worden deze mossen niet tijdig verwijderd – door periodieke reiniging – dan verlaagt dit het rendement en de levensduur van de panelen. Jonge aangroei is met professionele reinigingsapparatuur goed te verwijderen. Wordt te lang gewacht, dan is alleen chemisch reinigen mogelijk.

Ontdek wat Schoonmans voor uw bedrijf kan doen

Contactinformatie

Locatie van de installatie

Aantal panelen

Hoe heeft u ons gevonden?